Onderhoud van het gazon

Tuinonderhoud uitbesteden

Het gras in uw tuin

Het gras in uw tuin vraagt de nodige aandacht. Onderhoud van het gazon is van belang om het grasveld in goede conditie te houden. Er zijn een aantal zaken die structureel moeten gebeuren, namelijk: 

 

Verticuteren

In het vroege voorjaar beginnen wij met het verticuteren van het gazon. Dit is nodig zodat de graswortels weer lekker luchtig in de grond kunnen gaan groeien, maar ook worden de aanwezige mossen en afgestorven grasresten meteen verwijderd uit het gazon. Hierdoor kan het gazon weer mooi egaal dicht kan gaan groeien.
De beste tijd om te verticuteren is in de maanden februari-maart.

Gazon bemesten

Omdat het gazon meestal met een opvangbak op de maaimachine wordt gemaaid, verdwijnen de voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium uit de grasmat. Een goed bemestingsplan is daarom nodig voor iedere grasmat.

Onze hoveniers beginnen in het voorjaar met het bemesten van het gazon. Afhankelijk van de grondsoort wordt bepaald hoe vaak en met welke meststoffen de grasmat moet worden verrijkt.

Gras maaien

Om een mooi, dicht en groen gazon te krijgen moet het gras minimaal eens per week worden gemaaid. Voor de groei van het gras is het beter dat er bij het maaien een klein beetje maaisel per keer wordt afgehaald.

Ook is het van belang dat het gazon met een goed scherp maaimes wordt gesneden en dat de maairesten van het gazon worden verwijderd.

Een hele slimme oplossing van het onderhoud van uw gazon, is de robotmaaier.
Voordelen van de robotmaaier zijn er veel, namelijk:

  • milieuvriendelijk, doordat er geen brandstof wordt gebruikt 
  • tijdswinst, want de robotmaaier werkt volledig automatisch
  • weinig tot geen mosgroei in het gazon
  • maakt geen lawaai
  • makkelijk te installeren in elk soort tuin
  • natuurlijke manier van bemesting, doordat maairesten achterblijven op het gazon

 

Beregening van het gazon

Uw gazon heeft bij droge perioden voldoende water nodig om te kunnen groeien. Als er niet wordt bewaterd bij droogte, zal uw gazon gaan verkleuren en krijgt onkruid de overhand.

Wij zijn gespecialiseerd in het aanleggen van automatische beregening in uw nieuwe of bestaande tuin. Als Gardena smart partner weten wij in elk soort tuin de juiste manier van beregening te installeren.
Door middel van een beregeningscomputer en een droogte sensor wordt de grasmat automatisch beregend en wordt er geen water verspild.
U bespaart hiermee tot 70% op het waterverbruik!

Van Laar tuinen- tuinberegening

 

Bladresten op het gras

Het is belangrijk om al het gevallen blad wekelijks van uw gazon te verwijderen, omdat het blad er voor zorgt dat het gazon geen zonlicht krijgt. Anders zal het gras gaan verkleuren en dood gaan.

En het overig tuinonderhoud?

Naast het onderhoud van het gazon kunt u er ook voor kiezen om gelijk de hele tuin te laten onderhouden, wij blijven ons specialiseren in groene oplossingen voor de tuin.
Wilt u een afspraak maken om te kijken of tuinonderhoud uitbesteden iets voor u is? 
Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Van Laar Tuinen.