Granulaatkorrels in kunstgras

21-10-2016

De afgelopen weken was het vaak in het nieuws te zien, de bandenbranche ‘dumpt’ haar afval in sportvelden van kunstgras. Wat zijn die granulaatkorrels nu precies en zijn ze schadelijk?

Wat zijn granulaatkorrels?

Granulaatkorrels zijn restafval van autobanden. Deze vermalen autobanden worden als ondergrond voor kunstgrasvelden gebruikt. Een kunstgrasveld bevat zo’n 20.000 korrels. De korrels worden gebruikt om het kunstgras meer op een echt grasveld te laten lijken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de bal beter stuiters en het is zachter voor slidings.

Het gebruik van granulaatkorrels op kunstgras speelt een belangrijk rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. De bandenindustrie heeft er dan ook baat bij om aan te tonen dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor de gebruikers van kunstgrasvelden.

Zijn granulaatkorrels in kunstgras gevaarlijk?

De rubberen korrels bevatten metalen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Autobanden zijn chemisch afval en de stoffen die erin zitten zijn gevaarlijk wanneer deze een lichaam binnengaan. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft op basis van meerdere onderzoeken bepaald dat er geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn bij het sporten met granulaatkorrels. De gebruiker van het kunstgras wordt niet blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De kunstgrasvelden kunnen dus gewoon gebruikt worden, volgens RIVM. Toch zijn de meningen hierover verdeeld, er wordt beweerd dat er niet uitgebreid genoeg onderzoek is gedaan. Meer onderzoek zou meer informatie over de risico’s opleveren (bron: KNVB). 

Van Laar tuinen werkt niet met granulaatkorrels in kunstgras

Van Laar tuinen biedt geen kunstgrasvelden voor sportverenigingen aan en wij werken dus ook niet met kunstgras waar granulaatkorrels in verwerkt zijn. Van Laar tuinen houdt zich bezig met het aanleggen van kunstgras voor uw tuin, dakterras, balkon, daktuin of binnenplaats. Onze hoveniers kunnen u deskundig advies geven over de verschillende soorten kunstgras en de manier waarop het kunstgras aangelegd kan worden. Heeft u interesse of wilt u meer informatie over kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin