Duurzaam tuinieren

18-02-2022

Een duurzame tuin is een slimme tuin. In een duurzame tuin gebruiken we materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Duurzaam tuinieren betekent ook dat er bij de verzorging van de tuin rekening wordt gehouden met het milieu en de natuur.

Tuinonderhoud wordt het liefst op een milieuvriendelijke wijze uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld het gazon, deze kan perfect gemaaid worden met een robotmaaier. Of kies voor een grasmaaier welke werkt op een accu, dat is ook een milieubewuste keuze. Beide maaiers kunnen milieuvriendelijke stroom gebruiken dat is opgewekt via de zonnepanelen.

 

Wateroplossingen

Waterproblemen in de tuin kunnen op een milieuvriendelijke- en duurzame manier worden opgelost.
In tuinen waar veel bestrating wordt gebruikt, kan regenwater lastig weg. Hierdoor ontstaat er wateroverlast.
Waterafvoer of drainage is dan de oplossing.

Regenwater vangen we op door middel van drainage of we laten het water afvoeren via een waterafvoersysteem. Op deze manier wordt het water geleidelijk terug gegeven aan de natuur. Via een irrigatiesysteem kan het water hergebruikt worden voor de bewatering van de tuin.
Wanneer er water in de buurt van de tuin is, kan dat water door middel van een pomp in het beregeningssysteem geleid worden. Dat is ook een mooie manier van waterhergebruik.

Wilt u meer weten over beregeningssystemen en wateroplossingen zoals drainage en waterafvoer?
Stel ons gerust uw vragen, want voor ieder waterprobleem is er een oplossing.
Wij werken zelfstandig en werken samen met andere gespecialiseerde bedrijven.

 

Bodembedekking

Bodembedekking in de tuin kan op vele manieren. Een natuurvriendelijke bodembedekker is boomschors. Met boomschors kunnen we de bodem tussen de beplanting bedekken of maken we een tuinpad. De voordelen van het gebruik van boomschors zijn:

  • het beschermt de planten bij strenge vorst
  • de bodem wordt door boomschors beschermt  tegen uitdroging
  • de groei van onkruid wordt belemmerd, het is dus een natuurlijke manier van onkruidbestrijding
  • ook al horen slakken thuis in de natuur, we zijn er niet blij mee als ze de beplanting aanvreten. Boomschors belemmerd de gang van slakken richting de planten, in dat geval is het een natuurlijke manier van onkruidbestrijding.

 

Beplanting als bodembedekker is een fijne keuze. Met planten creëer je een groene omgeving en met een passend beplantingsplan zorg je ervoor dat elke plant en iedere plantensoort op de juiste plaats in de tuin komt te staan. Een beplantingsplan is onmisbaar, want niet elk soort plant slaat aan op elke plaats. In een beplantingsplan geven we aan welke soorten planten er in de tuin komen.
Zo kunnen we een mooie diversiteit aanbrengen in bloeiperiode, hoogte van de beplanting en de kleuren. Maar ook de aantrekkingskracht van de bijen en de vlinders in de tuin spelen een belangrijke rol in het kiezen van de planten, bomen en struiken.

 

Bemesting

De bodem van de tuin heeft voeding nodig. Een natuurlijke manier van bemesting van het gazon is het gebruik van een robotmaaier.
Dat wil niet zeggen dat de grasmat helemaal geen bijvoeding meer nodig heeft, maar lang niet zoveel als bij het gebruik van een normale grasmaaier.
Gras groeit uit tot een mooi en groen gazon bij een juiste hoeveelheid van de stoffen stikstof, kalium en fosfor. Gras haalt deze voedingsstoffen uit de bodem, maar dat is niet voldoende.
Wanneer het gras wordt gemaaid met een robotmaaier, worden er elke keer hele kleine stukjes van de grassprieten gemaaid en deze stukjes blijven achter op het gazon. Hierdoor blijven de voedingsstoffen achter op het gazon en kun je dit zien als natuurlijke manier van bemesting.
Bij gebruik van een robotmaaier is bemesting in het voorjaar voldoende, gebruik dan een biologisch organische gazonmest.

Ook voor de bemesting van de borders kies je bij duurzaam tuinieren voor een biologische meststof, zodat planten weerbaar blijven tegen ziektes en plagen.

 

Bestrating in de tuin

Op een aantal plaatsen in de tuin is verharding zoals bestrating de beste oplossing. Het terras of de oprit bijvoorbeeld.
We denken hierbij niet alleen aan het uitzoeken van de soort bestrating, maar ook aan het grondwerk en de wateroplossingen.

Een duurzame keuze is natuursteen of keramiek. Beide soorten gaan lang mee, soms wel tot levenslang. Qua onderhoud heeft u aan dit soort bestrating het minste werk. Natuursteen en keramiek trekken beide weinig vuil aan, waardoor er minder snel mossen of groene aanslag zal ontstaan. Eens in de paar jaar kunt u de bestrating laten reinigen met een speciale terrasreiniger en met een regelmatige biomosbehandeling blijft het straatwerk fris.

 

Belangrijk… de beplanting!

Zonder bomen, planten en struiken is het wat ons betreft geen tuin. Wij maken beplantingsplannen en wij geven u advies over de vele mogelijkheden van beplanting.
Exotische planten, fruitbomen, fruitstruiken, heesters, vaste planten, moestuinbeplanting, voor werkelijk ieder soort beplanting kunt u bij ons terecht. Wij leveren u beplanting van de beste kwekers, ook is er steeds meer vraag naar biologische beplanting. Daarmee helpen wij u graag verder.

Deel dit bericht....Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin