Buxusmot

26-11-2018

Een opvallend verschijnsel de afgelopen maanden  zijn de dode buxushagen en bollen die zijn aangetast door de buxusmot. De rupsen kun je het jaar door op je buxusplanten aantreffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid.

Een mooie oplossing

Er is toentertijd natuurlijk niet voor niets voor een buxus gekozen en de meeste mensen willen een soortgelijke haag terug in de tuin, maar dan een haag die:

  • Geen last van schimmels heeft
  • Geen last van rupsen heeft
  • Het meest op buxus lijkt

 

Ilex Crenata Green Hedge

Deze Ilex soort lijkt het meest op buxus en alleen kenners zullen het verschil kunnen zien. Ilex Crenata ‘Green Hedge’ is een groenblijvende soort met recht opgaande takken en zeer geschikt voor lage en hogere hagen. Ilex Crenata ‘Green Hedge’ is het  alternatief voor Buxus. Het sierlijke kleine en glanzende blad  is volledig bladhoudend. De kleine witte bloemetjes verschijnen in mei en juni, waarna er kleine zwarte besjes als vrucht in komen.  Ilex crenata ‘Green Hedge’ groeit krachtig en kan meermaals in het groeiseizoen gesnoeid worden.

Deel dit bericht....Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin